en >

A thai masszázsról

Gyógyító technika Buddha idejéből

A Thaiföldön gyakorolt gyógyító masszázs kifejlesztője a legenda szerint a kb. 2500 évvel ezelőtt élt észak-indiai Shivago Komarpahi volt, aki kortársa, egyes legendák szerint személyes barátja volt Buddhának, foglalkozását tekintve pedig az akkori magadhai király, Bimbisara személyes orvosaként volt ismert.

Komarpahi tanításai valószínűleg a buddhizmussal egy időben, az i.e. 3-4 században érkeztek a mai Thaiföld területére. A technika első alkalmazói ásványokkal, gyógynövényekkel és különleges technikákkal gyógyítottak. A tudás eleinte szájról-szájra terjedt, általában a családokon belül, később a kolostorokban, majd pálmalevéliratokon hagyományozódott a tradíció. Az első, ilyen gyógymódot alkalmazó kórházat Chiang Maiban alapították.

A 18. században a Thaiföldet megszálló burmai seregek elpusztították az iratok nagy részét. Ami megmaradt, azt a későbbi király, III. Rama 1832-ben összegyűjtette és a technika leírását a Wat Pho buddhista kolostor falába vésette, hogy soha többé ne lehessen elpusztítani az évezredes tudást. A thai gyógyító masszázs alapjának számító, energiavonalakat és energiapontokat ábrázoló 60 rajz a mai napig látható a kolostor falán.
A hagyomány megőrzésének másik alapköve, hogy ugyanitt, a Wat Pho kolostorban 1836-ban megalapították az első egyetem, amely ma is a leghitelesebb masszázsiskolának számít.

1906-ban, a Nagy V. Rama király uralódása idején az ősi nyelveken megmaradt tudásanyagból egy szakszerű, mai thai nyelvű leírás készült, amelyet egy speciális orvosi könyvben adtak ki. A könyv tartalmazza az akkori tudásanyagot: az energiavonalakat és -pontokat, a gyógyszerkönyvet, magában foglalja a speciális masszázsterápiákat a különböző kórtünetekre és betegségekre.

Napjainkban Bangkokban külön alapítvány működik a falusi doktorok tudásának folyamatos felkutatására, összegyűjtésére, valamint azok tanítására. A thai kormány pedig 1997. óta hivatalosan is elismeri és támogatja a terápiás hatású thai masszázs újraéltetését és gyakorlását.


Passzív jóga

Így is nevezik a thai masszázst, mert thai masszázsban részesülni olyan élmény, mintha egyszerre végeznénk jógagyakorlatokat fizikai erő kifejtése nélkül és részesülnénk akupresszúrás és reflexológiai kezelésben. A hatás egyszerre nyugtató és serkentő. Az energiapontok nyomása javítja a vér- és nyirokkeringést, stimulálja a belső szerveket és serkenti működésüket, egyensúlyba hozza a test energiarendszerét; a nyújtásokkal kiegészülve pedig oldja az izmok, ízületek merevségét és feszültségét, növeli a test rugalmasságát, és jótékonyan hat a csontozatra. Masszázs után ruganyosnak érezzük magunkat, könnyebben mozgunk, és megszűnik izmaink merevsége.
A feszültségoldó hatás nem csak a testre, de a lélekre is vonatkozik: pihentet és ellazít. Ehhez az ideális környezet egy csendes, félhomályos és kellemes hőmérsékletű helyiség, az ideális állapot pedig az, ha időt tudunk hagyni magunknak magunkra, a pihenésre, az ellazulásra, a testi-lelki felötlődésre.
A már említett élettani hatások mellett a thai masszázs jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre, ezért fájdalomcsillapító hatása is van, és hatékonyan alkalmazható például alvászavarok esetén. Az sem véletlen, hogy masszázs után szó szerint jól érezzük magunkat a bőrünkben, hiszen a vérkeringés felgyorsulása a bőrre is pozitívan hat: feszesebbé, rugalmasabbá válik, pórusaink kitágulnak. A masszázs segíti a méreganyagok kitisztulását a szervezetből, melyet folyadékbevitellel magunk is fokozhatunk.


Más, mint bármi más

A tradicionális thai masszázs alapvetően eltér az Európában kialakult és használatos módszerektől. míg Európában az izmok lazítása, megdolgozása a cél, addig a thai masszázs a test energetikáját veszi alapul. A masszőr az energiavonalak mentén található akupunktúrás pontokra gyakorol finom nyomást, ráadásul mindezt nemcsak a kezével, de alkarjával, lábával, térdével is. A masszázs sokszor komoly fizikai bravúrnak tűnő mozdulatokat igényel. A thai masszázs alapvetően száraz masszázs: a kliens könnyű és laza pamutruhát visel, a masszázst pedig a ruhán keresztül kapja. Létezik olajos, ’europaizált’ változata is, amely gyakorlatilag megegyezik a tradicionális thai-jal, ám bizonyos elemek kimaradnak belőle. Cserébe viszont az olajok gyógyító, lazító hatása tivább fokozza a masszázs hatását. átmasszírozza.
Tovább a weboldalra